Adacta Srbija
Adacta news center

Qlik je šestu godinu zaredom proglašen za najbolju platformu na području poslovne inteligencije i analitike

Jedna od vodećih svetskih konsultanskih kompanija Gartner, objavila je početkom februara detaljan izveštaj o poslovnoj inteligenciji i trenutnoj situaciji na analitičkom tržištu. Za kompanije koje tragaju za adekvatnim BI rešenjem, Gartnerov izveštaj predstavlja pravi izvor informacija. Pored standardnog pregleda tržišnih BI prilika za period do 2018. godine, izveštaj nudi pregled platformi i provajdera na tržištu poslovnog izveštavanja na osnovu 14 ključnih parametara.

Trendovi na području razvoja rešenja poslovne inteligencije i analitike

Najnoviji Gartnerov BI izveštaj ukazuje na visoku konkurentnost i dinamičnost BI tržišta, koja je rezultat trenutnog rasta. »Big Data & Analytics Market« predviđa da će do kraja 2018. godine rast BI tržišta biti 6 puta veći od celokupnog IT tržišta. Takođe, takozvana velika transformacija u segmentu BI, koja podrazumeva prelazak sa rešenja poslovnog izveštavanja u okviru IT odeljenja, na poslovno izveštavanje koje je u rukama poslovnih korisnika, po Gartneru je konačno završena. Moderna IT rešenja i platforme su danas orijentisane isključivo na poslovnog korisnika: prilagođene potrebama korisnika, lake za korišćenje i veoma intuitivne.

Pregled rešenja poslovne inteligencije i analitike

Gartner je ocenio BI rešenja i platforme na osnovu njihovih 14 ključnih karakteristika, koje su podeljene po sledećim oblastima:

  • Opšte performanse rešenja i platformi (cloud, upravljanje i konsolidacija podataka)
  • Mogućnost upravljanja podacima na nivou individualnog korisnika
  • Jednostavna priprema analize i kreiranje sadržaja (omogućen »drag & drop sistem«, fleksibilnost u prilagođavanju komandne table individualnom korisniku, mogućnost izmene podataka u tabelama i grafikonima)
  • Mogućnost razmene podataka između poslovnih korisnika

Pogledajte kompletan Gartnerov izveštaj o poslovnom izveštavanju

Qlik – »Lider« u Gartnerovom izveštaju »Magic Quadrant« za poslovnu inteligenciju i analitiku

Gartnerov »Magic Quadrant« predstavlja grafički prikaz BI tržišta i analitičkih platformi. Prikazuje Gartnerovu analizu o tome kako određeni ponuđači ispunjavaju zadatih 14 kriterijuma, kao i dinamiku njihovog razvoja, čime se dobija jasna slika o najboljim platformama i rešenjima na tržištu BI i analitike.

Gartner u svom izveštaju navodi:

»…the market is being dominated by vendors that are focused on agility and ease of use for business users, coupled with the ability to govern deployments and promote the responsible creation, distribution and use of analytic content created within the platform.«

Qlik je već šestu godinu među liderima na području poslovne inteligencije. Qlik platformu danas koristi više od 36.000 kompanija u više od 100 zemalja širom sveta, uključujući kompanije u Adriatic regionu (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH). BI rešenje Qlik je visoko ocenjeno od strane korisnika kao platforma prilagođena njihovim potrebama, koja omogućava personalizovane aplikacije za korisnike. Samostalnost prilikom vršenja analiza ili kreiranja izveštaja, jedan je od ključnih zahteva koji moraju ispuniti sva moderna BI rešenja i platforme. Međutim, Qlik rešenje se razlikuje od ostalih modernih platformi po tome što omogućava jedinstveno iskustvo za poslovne korisnike u istraživanju podataka i otkrivanju kompleksnih veza između njih. Na taj način poslovni korisnici sada imaju priliku da donesu tačne i efikasnije odluke kako bi unapredili svoje poslovanje.

Gartnerov »Magic Quadrant«: Qlik je u poslednjih 6 godina vodeća platforma za poslovnu inteligenciju i analitiku

Qlik implementacije u Adriatic regionu

Više od 1.700 Qlik partnera širom sveta omogućava da svaka pojedinačna grana u industriji dobije pristup Qlik rešenjima koja su prilagođena njihovim potrebama poslovanja i pojedinačnim korisnicima. Adacta je jedan od Qlik partnera koja nudi poslovnu inteligenciju i analitička rešenja na tržištu Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH. Pored implementacije Qlik rešenja, Adacta takođe nudi neophodnu podršku nakon implementacije, kao što su dodatni treninzi za krajnje korisnike, kao i funkcionalne dorade.  

»Adacta ima tu privilegiju da je zvanični partner kompanije Qlik za Srbiju duži niz godina, sa velikim uspehom u implementiranju Qlik rešenja. Veliki broj uspešnih implementacija i zadovoljnih klijenata, u prethodnom periodu, ide u prilog tome da smo mi u Adacti, odabirom Qlik rešenja za poslovno izveštavanje, napravili pravi izbor i da ćemo i u budućnosti vredno i posvećeno raditi na tome da kod naših postojećih i budućih klijenata stvaramo dodatnu vrednost implementiranjem ove vrhunske i intuitivne BI platforme.«

Bojan Glišović, Vođa BI tima za Srbiju, Adacta

Pogledaje uspešne Qlik implementacije u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i BiH.

Kontaktirajte nas

Potrebne su vam dodatne informacije?

Naš kontakt