Adacta Srbija
Adacta news center

Microsoft Dynamics NAV 2016 - Insights

Na globalnoj partnerskoj konferenciji održanoj u Orlandu (12. – 16. jula), Microsoft je predstavio novo ERP rešenje kodnog naziva Corfu. Za manje od tri meseca nakon ovog događaja Microsoft je predstavio rešenje Dynamics NAV 2016. Kao i u slučaju Dynamics NAV 2015 rešenja, Microsoft je poslušao partnere i predstavio brojna poboljšanja u postojećim funkcionalnostima, kao i veliki broj noviteta u okviru Dynamics NAV 2016. 

Obavljanje svakodnevnih poslovnih aktivnosti sa bilo kojeg uređaja

Zahvaljujući Dynamics NAV 2016 rešenju sada je moguće obavljati poslovne aktivnosti sa RTC, tablet ili mobilnog uređaja, kao i uz pomoć web klijenta. Ideja je da se za svakodnevnu upotrebu koristi već poznati RTC interfejs. Korisnicima koji povremeno koriste NAV namenjen je web klijent, dok korisnici koji su često na putovanjima i potreban im je uvid/pregled stanja u NAV rešenju uvek mogu posegnuti za jednostavnim tablet, odnosno mobilnim klijentom. Sve funkcionalnosti koje su dostupne u punom RTC klijentu, dostupne su i korisnicima na web, tablet ili mobilnom klijentu.

Slika 1. Mobilni klijent

Web klijent

Web klijent je u odnosu na NAV 2015 doživeo više od 50 novosti i poboljšanja. Tako je sada moguće bez problema promeniti jezik klijenta, datum, region ili poduzeće. Takođe, dostupna je i opcija pretrage putem koje se može doći do bilo koje stranice odnosno izveštaja u NAV-u. Činjenični okviri se sada mogu proširiti ili suziti kako bi se prilagodili web pregledu.

Slika 2. Web klijent

Tablet klijent

Kao i web klijent, i tablet klijent je dobio nekoliko poboljšanja u korisničkom radu pa  je sada moguće horizontalno pomeranje unutar NAV-a, a brze kartice moguće je minimizirati kao i u RTC klijentu i dobiti prikaz za korisnika bitnih polja u minimiziranom pregledu. Svaki korisnik u sistemu može odabrati sopstveni datum obrade, vremensku zonu i sl.  

Integracija sa Microsoft Dynamics CRM

Dynamics NAV 2016 uveo je potpuno novi oblik integracije ERP i CRM rešenja eliminisanjem srednjeg sloja u integracijskoj arhitekturi, čime je omogućena jednostavnija i brža integracija CRM rešenja u NAV. Svi podaci iz CRM dostupni su u istom trenutku u NAV, kao što su svi podaci iz NAV u istom trenutku dostupni u CRM bez njihovog ponavljanja u jednom od sistema.

Workflow

Predstavljanjem Dynamics NAV 2016 sistema predstavljen je set mogućnosti za automatizaciju standardnih ERP procesa, sistem obaveštavanja, odobravanja, kao i restrikcija na nivou tabličnih podatka. Poslovna logika koja se krije iza Workflowa je da „kada se dogodi određeni događaj u NAV-u, -> napravi se sledeći niz koraka“. Tako na primer, ukoliko vrednost zaliha proizvoda na skladištu padne ispod XY količine, -> pošalje se obavešetnje korisniku XY da je potrebno naručiti proizvod. Korištenjem Workflowa i slanjem obaveštenja kroz sistem ili e-mailom, bilo koji korisnik u NAV 2016 bazi može koristiti sve funkcionalnosti Workflowa, čak i kroz mobilnog klijenta.

Slika 4. Workflow

Na gornjem primeru prikazan je složeniji Workflow koji demonstrira jedan događaj (zahtev za odobrenje ulaznog dokumenta) sa više odgovora (postavi dokument u status „Čeka odobrenje“, pošalji zahtev za odobrenje i kreiraj notifikaciju u sistemu za korisnika Adacte), uz određeni uslov (ako je iznos dokumenta veći od 5.000,00).

 

Pregled pre knjiženja

Velika novost u modulu finansija je funkcionalnost pregleda stavki pre knjiženja. Ovom funkcionalnošću Dynamics NAV 2016 simulira knjiženje i prikazuje nastale stavke, kako bi se knjiženje odradilo ukoliko je korisnik kliknuo na „Proknjiži dokument“. Funkcionalnost je moguće koristiti u modulu finansija, prodaje, nabavke i servisa.

 

 Slika 5. Pregled pre knjiženja

 

Vremenska razgraničenja

U Dynamics NAV-u 2016 moguće je kreirati obrazce za vremensko razgraničenje prihoda i troškova po korisnički definiranom planu. Vremenska razgraničenja prihoda i troškova moguće je postaviti na račune glavne knjige, artikle ili resurse. Prilikom knjiženja dokumenta na kojem je naznačeno vremensko razgraničenje, Dynamics NAV 2016 prepoznaće broj razdoblja i proknjižiti iznos na račun glavne knjige za vremensko razgraničenje.

Vremenska razgraničenja troškova odnosno prihoda moguće je računati na nekoliko načina:

  • Linearno – isti iznos je raspodeljen po mesecima od početnog do završnog datuma
  • Korisnički definisano – korisniku je omogućen unos proizvoljnog iznosa
  • Dani po razdoblju – iznos je definisan kao mera ukupnog broja dana za vremensko razgraničenje i broja dana u pojedinom razdoblju
  • Jednako po razdoblju – jednaki iznos je raspodeljen po razdobljima

 

Slika 6. Prozor rasporeda odlaganja

 

Slika 7. Vremensko razgraničenje

 

Integracija sa Azure SQL

Dynamics NAV 2016 moguće je konfigurisati na način da se dosadašnji server podataka prirodno koristi u Azure cloudu koristeći Azure SQL database-as-a-service. Azure SQL baza podataka servis je relacijska baza podataka bazirana na Microsoft SQL serveru, što omogućuje jednostavnu migraciju baze sa on-premise servera u Azure SQL server. Nakon što je korisnička baza postavljena u Azure SQL, na jednostavan način se može povezati sa aplikacijskim serverom i time omogućiti pristup korisnicima do Dynamics NAV 2016. 

Grupisanje korisnika unutar Dynamics NAV 2016

Kao i za većinu novih i poboljšanih funkcionalnosti unutar Dynamics NAV 2016, Microsoft je poslušao korisnike i uveo mogućnost dodeljivanja korisnika unutar korisničkih grupa u Dynamics NAV 2016. Na svaku korisničku grupu moguće je dodeliti određene grupe dozvola kojima se ograničava pristup funkcionalnostima određenoj grupi korisnika.

 Slika 8: Popis korisnika po grupama korisnika sa pripadajućim dozvolama

 

Želite saznati više? Kontaktirajte nas i rado ćemo vam lično predstaviti poboljšanja vašeg postojećeg Dynamics NAV rešenja, integraciju Dynamics NAV i CRM rešenja, kao i funkcionalnosti osnovnog rešenja i lokalizacijskega paketa Dynamics NAV 2016.

 

Kontaktirajte nas

Potrebne su vam dodatne informacije?

Naš kontakt