ERP ili BI sistem – odakle krenuti?
Adacta news center

ERP ili BI sistem – odakle krenuti?

Na konkurentnom tržištu uspeh kompanije nije moguć bez planiranja, a planiranje nije moguće bez kvalitetnih informacija. Međutim, ponekad je izazov iz teško preglednih skupova neobrađenih podataka izdvojiti i prepoznati važne informacije i logične poslovne veze.

Smisao controllinga je u tome da se iz velikog broja dostupnih informacija izvuku one najvažnije, na osnovu kojih se mogu doneti najbolje poslovne odluke. Upravljanje mnoštvom podataka zahteva posebno znanje controllera, kao i efikasno povezivanje i vizualizaciju podataka, u čemu su BI alati postali nezamenljivi.

BI sistemi (Business Intelligence) obrađuju velike količine podataka, a analizom podataka izrađuju se izveštaji pomoću kojih je moguće pratiti trendove, pronalaziti povezanost između pojava i sa visokim procentom verovatnoće predviđati događaje.

Od samih početaka, Business Intelligence (BI) upoređivan je sa nizom analitičkih alata. Naravno, ako upoređujemo napredno BI rešenje sa običnim „ekselicama“- pobednik je jasan.

Međutim, ko ima prednost kada u priču ubacimo ERP?

ERP i BI – dva prsta jedne ruke

ERP i BI su dva pojma koja se često mešaju i pogrešno definišu. Radi se o dva različita tipa vrlo korisnih softvera koji ustvari obavljaju prilično različite zadatke, a odlično nadopunjuju jedan drugog.

Pojednostavljeno rečeno, ERP objedinjuje odeljenja i aktivnosti kompanije u jedinstven informacioni sistem. Svako odeljenje upravlja informacijama i podacima drugačije, a zadatak ERP sistema je da sve te podatke i informacije između različitih funkcionalnih područja unutar kompanije integriše i poveže u jedan funkcionalan sistem. ERP softver može unaprediti svaku kompaniju i značajno doprineti poboljšanju poslovanja – kako finansijskom, tako i operativnom.

Efikasnost i produktivnost na višem nivou

Za izradu ERP izveštaja – ili bilo kojeg drugog izveštaja iz drugih baza podataka – neretko je potreban dodatni angažman IT odeljenja koji danima prikuplja podatke i potrebne informacije. Zamislite situaciju u kojoj dobijate podatke vezane uz prodajne rezultate u proteklih sedam dana. Kako biste bolje razumeli situaciju, želite proširiti taj set podataka pa upućujete nalog IT odeljenju. Iako nisu oduševljeni zbog kratkog roka, šef IT odeljenja zadužuje nekoga da prikupi nove podatke jer – Vi ste predsednik Uprave. Zamislite tu situaciju u poziciji srednjeg menadžmenta, koji na novi set podataka mora čekati danima, jer pre Vas je svoje podatke zatražio zamenik predsednika Uprave, a potom i Vaše kolege iz drugih odeljenja.

BI sistemi pružaju mogućnost da pojedinačna odeljenja u kompaniji u samo nekoliko poteza mišem dobiju željenu analizu. Ovaj moderan pristup analitici štedi vreme i novac, a povećanje efikasnosti i brzine donošenja odluke diže produktivnost kompanije na jedan viši nivo.

Jedna verzija istine

ERP izveštaj je pun operativnih i transakcijskih podataka, pruža tačnu sliku Vaše kompanije iz operativne perspektive, ali nije izgrađen za obavljanje dubinskih analiza i veza između podataka. Smisao ERP softvera je da poveća efikasnost organizacije – unapredi komunikaciju među odeljenjima kompanije, doprinese uštedama u troškovima, kao i efikasnosti poslovnih procesa.

Sa druge strane, BI alati koriste podatke koji se skladište u bazu, odnosno sve podatke svih poslovnih rešenja koja su implementirana, uključujući i ERP izveštaje, kao i pojedinačne podatke izvan tih sistema. Na taj način kreiraju jedinstvenu osnovu nad kojom se vrše neophodne analize, a čiji rezultat ne ostavlja mogućnost dolaska do „više verzija istine“.

No, organizacije se u poslednje vreme sve više oslanjaju na sisteme modernog izveštavanja u kombinaciji sa sistemima poslovne analitike, predviđanja trendova i planiranja. Taj pristup omogućava veću fleksibilnost i dopušta donošenje odluka na strateškom nivou i pravovremeno prilagođavanje koje će uticati na poslovanje kompanije u budućnosti.

Kako krenuti i šta odabrati?

Pre nego što krenete sa odabirom alata, prvo odredite ciljeve svoje organizacije. Kad znate šta želite postići, možete prepoznati pravi pristup.

Ako Vam je potreban uvid u operativno poslovanje i imate potrebu za poboljšanjima na operativnom nivou, ERP je alat koji vam je potreban. Nakon što savladate razumevanje upravljanja na nivou operativnog poslovanja, vreme je za korak napred u smeru BI sistema, koji će Vam dati bolji uvid u strateško poslovanje, kao i razne, bolje načine izvođenja.

Na kraju, i ERP i BI sistemi usmereni su ka poboljšanju poslovnih rezultata i mogu pomoći u boljem poslovanju – iz tog razgloga bi bilo poželjno imati oba sistema koji se međusobno nadopunjuju u analitičkim i izveštajnim osobinama. Međutim, imajte na umu kako je redosled izbora važan – BI sistemi prirodna su nadogradnja svakog ERP sistema, jer donose naprednu analitiku i izveštavanja, pa je preporuka da prvo uvedete ERP, a tek nakon njega BI sistem.

Nakon što implementirate ove sisteme, sa zadovoljstvom ćete pratiti transformaciju vaše kompanije u ozbiljno brzu, modernu i dinamičnu kompaniju, okretnu i spremnu na nove poslovne izazove.

Više o Adactinim ERP i BI rešenjima

Kontaktirajte nas

Potrebne su vam dodatne informacije?

Naš kontakt