Adacta Srbija
Adacta news center

Dobro utemeljene odluke armirane su podacima

Vizuelizacija poslovnih podataka i jednostavnog tumačenja njihovih složenih veza više nije ekskluziva IT odeljenja. Pogodnosti alata za poslovnu analitiku i inteligenciju dostupne su danas svim poslovnim sektorima u kompanijama i organizacijama...

Vanserijski talenat i osećaj za prave poteze u savremenom biznisu nije jedini put do ostvarivanja poslovnih ciljeva i zarade. Sposobnost da se iz teško preglednih skupova neobrađenih podataka izdvoje i pravilno tumače razumljive informacije i logične poslovne veze ovakvu priliku sada trasira mnogim zaposlenima.

Efikasna konsolidacija različitih podataka

Savremeni alati za poslovnu analitiku i poslovnu inteligenciju, populatno BI rešenja, pomažu efikasnom konsolidovanju podataka iz različitih izvora i brzom donošenju ispravnih poslovnih  odluka.

Savremeni BI alati omogućuju efikasnu integraciju podataka iz različith izvora

Odluke utemeljene na podacima, na svim nivoima kompanije

Kompanije danas moraju brzo da donose odluke i reaguju na tržišne prilike i promene; zaposlenima su zato neophodni brzi i jezgroviti izveštaji, kao i mogućnost da rade nezavisno od IT odeljenja dok istražuju pregršt podataka iz raznih izvora. Ovu potrebu za većom kontrolom nad rastućom količinom podataka paralelno prati i želja za lagodnim korišćenjem tehnologije – atraktivnost, fleksibilnost, brzina i mobilnost poželjni su na radnom mestu.

Moderni BI alati mogu da se implementiraju u fazama

Moderna IT rešenja i platforme usredsređene su isključivo na poslovnog korisnika i njegove potrebe, lake su za korišćenje i veoma intuitivne. Takve odlike rasterećuju i IT odeljenja od besomučnog pravljenja izveštaja što u zbiru dovodi do velike transformacije u segmentu poslovne analitike i inteligencije. Tako i istraživačka kuća Gartner karakteriše trend prelaska sa BI rešenja u okviru IT odeljenja na BI u rukama svih poslovnih korisnika. Na taj način se i IT odeljenja mogu koncentrisati na svoj posao – povećanje efikasnosti IT sistema i kvalitet podataka.

BI projekti su zbog svega rečenog poslovni projekti – BI partner mora da poseduje IT veštine i sposobnost da razume i identifikuje poslovne izazove kompanije.

Kako u mnoštvu dostupnih izabrati pravu BI platformu?

Svaka kompanija posebno vrednuje rešenje koje se brzo implementira i uvodi u upotrebu, kako bi korisnici što pre mogli da osete koristi od primene. Važan korak u tom poslovnom projektu je izbor partnera za implementaciju BI rešenja, jer upravo iskustvo i odgovarajući pristup biznis-konsultanata skraćuju vreme, a neretko i presuđuju uspešnost kompletnog projekta. Ukoliko se implementacija izvede fazno, najpre na nivou pilot projekta, a zatim  i omogućavanjem da korisnici počnu da koriste BI u jednom odeljenju, što vodi kao tome da i sami postaju praktični promoteri prednosti novog sistema u kompaniji – šanse za uspeh su veće.

 

Novi alati poslovne inteligencije su atraktivni i intuitivni, i dostupni na svim uređajima

BI u praksi

U prilog prethodnom idu iskustva klijenata kuće poslovnog softvera Adacta – konsolidovanje podataka iz različitih izvora i podrška menadžmentu kvalitetnim podacima rezultovalo je u brojnim imlementacijama direktnim povećanjem prodaje i sticanjem bolje tržišne pozicije. Ukrštanjem podataka o poslovanju sa tržišnim udelima i analizom konkurentske pozicije podržane su, ma primer, i strateške poslovne odluke poput promene portfolija ili uvođenja novih proizvoda, a brojne su i potvrde isplativosti investicije u BI na nivou operativnog poslovanja – od unapređenog upravljanja rizicima i portfeljem finansijskih proizvoda, do optimizacije transportnih puteva analize osetljivosti cene i cenovnih politika ili upravljanje zaliha u proizvodnji, trgovini i distribuciji.

BI na klik

Gartnerov „magični kvadrant“ ilustruje sposobnost dobavljača da ispuni zahteve korisnika. Kompanija Qlik se svojim rešenjima već šestu godinu nalazi u liderskom kvadrantu polju poslovne inteligencije. Ovu platformu danas koristi preko 36.000 kompanija u više od 100 zemalja širom sveta, uključujući kompanije u Adriatic regionu (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH). Što je najvažnije, ovo BI rešenje korisnici visoko vrednuju zbog prilagođavanja potrebama i personalizovanih aplikacija za korisnike. Samostalnost prilikom analiza ili kreiranja izveštaja ističe se kao jedinstveno iskustvo u istraživanju podataka i otkrivanju kompleksnih veza između njih.

Originalan članak pročitajte u najnovijem izdanju Internet ogledala

Kontaktirajte nas

Potrebne su vam dodatne informacije?

Naš kontakt