Deutsche Private Equity spaja kompaniji Adacta i BE-Terna u jednog od vodećih Microsoft Dynamics partnera u DACH i Adriatic regionu
Adacta news center

Deutsche Private Equity spaja kompaniju Adacta i BE-terna u jednog od vodećih Microsoft Dynamics partnera u DACH i Adriatic regionu

Kompanija Adacta, kao vodeći Microsoft Dynamics, Qlik i Cornerstone partner u Adriatic regiji, sklopila je ugovor sa kompanijom BE-terna, jednom od vodećih Microsoft i Infora partnera za implementaciju poslovnih rešenja, čime uspešno nastavlja svoju strategiju širenja poslovanja na zapadnoevropska tržišta.

Kao grupacija u većinskom vlasništvu nemačkog investicionog fonda DPE (Deutsche Private Equity GmbH), BE-terna zapošljava više od 500 stručnjaka i posluje na 12 lokacija širom Nemačke, Austrije i Švajcerske. Po završetku poslovnih transakcija, BE-terna će preuzeti deo poslovanja kompanije Adacta koji je vezan za usluge implementacije poslovnih rešenja koja su razvijena na Microsoft, Qlik i Cornerstone platformi.

Putem akvizicije jednog dela Adacta grupacije i njenih 300 zaposlenih, BE-terna je preuzela prvi korak u realizaciji dugoročne poslovne strategije da postane vodeća globalna IT kompanija za pružanje usluga.

Segment poslovanja Adacta grupacije koji je usmeren na razvoj i implementaciju rešenja koja su specijalno razvijena za sektor osiguranja i finansijskih institucija (poznatiji kao AdInsure) i koji broji više od 200 zaposlenih neće biti deo akvizicije, a svoje poslovanje će nastaviti pod nazivom Adacta Fintech i ostaće u vlasništvu Adacta Holdinga.

Investitori su prepoznali značajan potencijal Adacte

U poslednjih nekoliko godina, strateški cilj kompanije Adacta je širenje poslovanja na inostrana tržita. Sa 400 završenih projekata u 21 zemlji, Adacta je uspešno ostvarila prvu fazu strateškog plana. Kao sledeći korak u poslovanju je bio pronalaženje partnera koji će pomoći u širenju međunarodnog poslovanja, sa naglaskom na tržište Zapadne Evrope.

DPE (Deutsche Private Equity GmbH), nemački investicioni fond i Christian Kranebitter, CEO grupacije BE-terna, odmah su prepoznali veliki potencijal i brojne mogućnosti koje pruža sinergija ove dve kompanije.

Christian Kranebitter, CEO grupacije BE-terna, o kompaniji Adacta

„Rast kompanije Adacta u poslednjih nekoliko godina je zaista impresivan. Njihovo poslovanje pokriva celokupan Microsoft Dynamics ekosistem i vrlo je pouzdan partner koji podržava srednja i velika preduzeća u njihovim nastojanjima da digitalno transformišu svoje poslovanje. Takođe, Adacta razvija i podržava nekoliko vertikalnih industrijskih rešenja koja želimo predstaviti celoj DACH regiji. Ova transakcija je vrlo važan korak u našem strateškom nastojanju da postanemo globalni Microsoft Dynamics partner. Ovim korakom širimo poslovanje svoje kompanije i dovodimo visoko obučene i motivisane konsultante i profesionalce, koji će nam pomoći u ostvarenju vizije da postanemo organizacija sa najtelentovanijim kadrovima. Na samom kraju, Adacta i BE-terna dele iste kulturne vrednosti.“

Andrej Fajfar, generalni direktor Adacta Holdinga o novom nemačkom vlasniku

Suosnivač i izvršni direktor Adacta Holdinga, Andrej Fajfar, dao je svoj komentar na ovu strateški važnu odluku i veliki korak u poslovanju kompanije Adacta:

„ U BE-terni smo prepoznali strateškog partnera koji može pomoći kompaniji Adacta da preuzme sledeći korak u razvoju poslovanja. Zajedničkim snagama možemo ponuditi svim klijentima bogato iskustvo na području poslovno-informacionih rešenja, u svim regijama u kojima ćemo biti prisutni. Naš cilj je da formiramo izuzetno jak tim sa širokom ponudom industrijskih rešenja za lokalne i globalne kompanije. Imajući u vidu da veliki broj klijenata kompanije Adacta ima sedište u regiji DACH, bilo je potpuno logično da strateškog partnera potražimo upravo u zemljama nemačkog govornog područja. Brz rast poslovanja i značajna podrška koju BE-terna ima od strane Deutsche Private Equity investitora su dokaz da je ovo savršena kombinacija za nas.“

Postojeći klijenti kompanije Adacta će imati velike koristi od ove nove investicije

Područje informacionih tehnologija je danas izuzetno dinamično i promenljivo, pa samim tim specijalizovano industrijsko znanje sve više dobija na značaju. Partnerstvo kompanije Adacta i BE-terna grupacije pružiće dodatne benefite za postojeće klijente kompanije Adacta. Odnosno, oni će imati pristup još jačem partneru koji im može pružiti specijalizovana industrijska znanja i rešenja.

Rad u okviru veće organizacije i na novim tržištima nudi brojne mogućnosti za postojeće i potencijalne zaposlene

Sa novim vlasnikom postojeći zaposleni u kompaniji Adacta dobiće priliku za dalji razvoj svojih postojećih znanja i veština, putem rada u internacionalnom poslovnom okruženju. Takođe, Andrej Fajfar očekuje pozitivne efekte na privlačenje novih zaposlenih. Prema njegovom mišljenju, internacionalna kompanija predstavlja odličnu priliku za talentovane pojednice koji žele da ostvare svoj pun potencijal.

„Jedna od prvih stvari sa kojima se BE-terna oduševila bili su kvalitet rada, profesionalnost i talenat naših zaposlenih. Drago mi je da putem ulaska u veliku internacionalnu grupaciju svojim zaposlenima možemo da pružimo podršku u njihovom ličnom razvoju. Oni nam mogu omogućiti prenos međunarodnog iskustva, znanja i kompetencija, a koje mi možemo da implementiramo u naš region. Verujem da je rad u multikulturalnom okruženju i na međunarodnim projektima, kao i mogućnost rada na novim tržištima, može biti od velikog uticaja na mnoge talentovane pojedince da nam se pridrže i postanu deo naše kompanije.“

- dodao je Andrej Fajfar.

Andrej Fajfar će biti deo menadžmenta BE-terna grupacije

Kao suosnivač kompanije Adacta pre 30 godina i većinski suvlasnik Adacta Holdinga, Andrej Fajfar postaće akcionar i deo menadžmenta BE-terna grupacije, koja će u narednim godinama uz podršku fonda DPE nastaviti svoj organski rast i akviziciju, a sve u cilju da postane vodeći globalni provajder sveobuhvatnih poslovnih rešenja.

Kao drugi suvlasnik Adacta holdinga, Tomaž Volk, ostaje generalni direktor u kompaniji Adacta Fintech kako bi ostvario viziju vodećeg provajdera rešenja za industriju osiguranja u Evropi.

Transakcija će biti obavljena pod uobičajenim uslovima i najverovatnije će biti završena do kraja Q4 2019. godine.

O kompaniji Adacta

Adacta je vodeća kompanija na polju implementacije i savetovanja za ERP, CRM i BI rešenja u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj i pruža usluge za više od 400 lokalnih i globalnih klijenata. Putem konstantnog rasta od svog osnivanja 1989. godine, Adacta trenutno zapošljava 300 stručnjaka u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Industrijski fokus kompanije Adacta su rešenja na području energetike, profesionalnih usluga, hotelijerstva i finansijskih institucija.

Pored toga, Adacta je vodeći nezavisni dobavljač softvera za industriju osiguranja na teritoriji Srednje i Istočne Evrope, sa dodatnih 200 zaposlenih u Sloveniji, Srbiji, Češkoj i Rusiji. Pomenuti deo poslovanja kompanije Adacta nije predmet transakcije i nastaviće da posluje u okviru postojeće vlasničke strukture, kao Adacta Fintech.

https://www.adacta-group.com/

O grupaciji BE-terna

BE-terna je jedna od vodećih evropskih integratora poslovnih rešenja. Kao celokupni provajder usluga, kompanija je specijalizovana za optimizaciju poslovnih procesa i implementaciju Microsoft i Infor ERP, CRM i Big Data rešenja. Klijenti BE-terna grupacije su globalne korporacije i inovativne kompanije srednje veličine koje žele da steknu konkurentsku prednost putem uvođenja i korišćenja modernih poslovnih aplikacija u oblaku. Sa vrlo motivisanim timom koji je sastavljen od 500 konsultanata i tehničkih eksperata, BE-terna pruža usluge za više od 1000 klijenata. Uz sveobuhvatan portfolio softverskih proizvoda, usluga i specifičnih industrijskih znanja, BE-terna nudi rešenja koja su specijalizovana i posebno prilagođena za proizvodnju, maloprodaju, trgovinu, modu i procesnu industriju.

https://www.be-terna.com/en/

Kontaktirajte nas

Potrebne su vam dodatne informacije?

Naš kontakt