Adacta Srbija

Renault Nissan

Ušteda vremena i veća efikasnost kod analize podataka

“Prilikom predstavljanja novih izveštaja putem QlikView-a, na novi i vizualno stimulativan način, uočili smo gde se nalaze greške u unosima podataka. Nešto što se mesecima skupljalo, menadžment je uspeo da prepozna u izuzetno kratkom roku i preuzeo je akcije koje su otklonile greške. Sada se vreme za uočavanje grešaka smanjilo, a samim time i broj grešaka” - ističu u Renault Nissanu Hrvatska.

“Vođenje projekta je bilo povereno sektoru informatike, dok su vlasnici podataka sve poslovne direkcije Renault Nissan. Takvom sinergijom spojili smo sve zainteresovane strane zajedno i uspeli smo da postignemo deljenje informacija između svih direkcija. Takođe, izbegli smo klasične zamke silos organizacija. Na kraju smo postigli da definišemo hibridne izveštaje, koji su iz podataka prodaje vozila i rezervnih delova stvarali nove poslovne prilike. Jedan od indikatora koji pratimo - promet rezervnih delova po vozilu, koji smo pre pratili na mesečnom nivou, sada se prati na dnevnom. Sledeći korak je da dnevnim ritmom pratimo i profitabilnost” - ističu u Renault Nissanu Hrvatska.

http://www.renault.hr

„Po našim grubim procenama već sada možemo reći da štedimo oko pola čoveka na ovim repetitivnim poslovima i generisanju izveštaja, jer to danas za nas obavlja QlikView. Iskustvo koje smo dobili od Adacte je vredno, posebno saveti koje smo iskoristili da promenimo standardan način razmišljanja i tako se pomerimo iz našeg okruženja.“

- Dario Petrović, IT direktor, Renault Nissan Hrvatska d.o.o.
"Prilikom uvođenja shvatili smo da različite direkcije prikazuju podatke na različite načine i da je, ukoliko neko nije specijalista na određenom području, potrebno uložiti dodatni napor za razumevanje tumačenja podataka. Zajedničkim radom postavili smo nove standarde u prikazivanjima podataka, primenili smo Renault vizuelni identitet i učinili da izveštaji budu jasni svima. Osim toga, radimo i na pojednostavljenju izveštaja, kako bi poboljšali ergonomiju i učinili prikaz rezultata zanimljivim i onima koji nisu direktno uključeni u ostvarivanje rezultata. Sledeći veliki izazov je da prikažemo pravi podatak u pravo vreme i na pravom uređaju korisnika, za šta očekujemo podršku od novih tehnologija koje donosi Qlik, a najznačajnije nam je iskustvo i znanje Adacte”

- Renault Nissan Hrvatska

Poslovna situacija

S obzirom na široku mrežu prodajnih mesta i brojne partnere, izvori poslovnih podataka bili su izuzetno složeni. Zbog toga su prikupljanje i analiza poslovnih podataka zahtevali dosta ručnog rada, koji su zaposleni radili svaki na svoj način, pa je nedostajao sistemski pogled prilikom odlučivanja. Nije postojala univerzalna verzija izveštaja, niti su podaci bili prikupljani automatizovanim procesom. Kako je Renault Nissan deo korporacije, koja posluje u celom svetu, želja je bila da se nabavi globalno rešenje koje će automatizovati i standardizovati pripremu izveštaja i tako omogućiti kvalitetnu i modernu vizualizaciju poslovnih podataka.
Jedan od glavnih zahteva uvođenja QlikView alata bilo je osmišljavanje i izrada standardnog obrasca za unos i obradu podataka, koji bi bio jedinstven na nivou jadranske regije, a koji bi se svojim izgledom i načinom rada uklopio u globalna rešenja koja Renault Nissan koristi.
Glavni izazov sa kojim su se u Renault Nissanu i Adacti susreli bio je kako analizirati različite pokazatelje uspešnosti prodavaca iz prodajne mreže i pretvoriti ih u uporedive podatke.

Rešenja u manje od 3 meseca

Renault Nissan Hrvatska je kao rešenje za podršku poslovnom odlučivanju odabrao QlikView, alat koji je prema Gartneru pozicioniran kao vodeće rešenje za Data Discovery, sa primarnim ciljem pojednostavljenja procesa izrade konsolidovanih izveštaja i analize poslovanja. Kao implementator je odabrana kompanija Adacta zbog činjenice da je prepoznata kao vodeća za implementaciju poslovnih rešenja u regiji, posebno sa aspekta rešenja za poslovnu analizu.
U prvoj fazi implementacije QlikView rešenja u poslovanje Renault Nissana Hrvatska, rezultati su bili vidljivi već kroz nekoliko nedelja. Procesi su bili efikasniji, sistem je bio optimizovan, a zbog malo više uloženog truda u fazi prikupljanja podataka, skraćeno je vreme potrebno za nove analize.

Do uvođenja QlikView rešenja u punom opsegu, u kojem ga trenutno koristi nešto više od 30 zaposlenih, proteklo je tri meseca. Iskorišćen je Adactin know-how i iskustvo s područja analize podataka, pa su efikasnije složeni interni poslovni procesi klijenta, a krajnji rezultat je unapređenje poslovanja Renault Nissan Hrvatska. 

U Renault Nissan Hrvatska prepoznali su QlikView rešenje kao odlično rešenje za izazove sa kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju. Ključni benefiti nakon uvođenja su smanjenje vremena utrošenog na ponavljajuće poslove, kao i generisanje različitih izveštaja na dnevnom nivou. Osim toga, pomoću QlikView rešenja svi istorijski podaci iz analiziranih područja su konsolidovani na jedno mesto i na isti način prezentovani svim odeljenjima unutar kompanije. Time je ostvarena i dodatna transparentnost poslovanja. 

U sledećim koracima Renault Nissan Hrvatska planira da QlikView platformu koristi za izradu simulacija koje će doprineti boljem predviđanju situacije na tržištu i blagovremenoj reakciji na tržišne promene. 

Ostvarene prednosti

  • Integrisanost izveštaja i različitih analiza iz velikog broja različitih izvora na jednom centralnom mestu 
  • Jednostavniji prikaz ključnih informacija korišćenjem vizualizacija 
  • Brža konfiguracija standardizovanih izveštaja 
  • Brze i tačne informacije u svakom trenutku 
  • Orijentacija na korišćenje umesto na pripremu podataka
  • Izgradnja analitičke kulture među korisnicima

O klijentu

Firma Renault Nissan Hrvatska d.o.o. na hrvatskom tržištu posluje skoro 25 godina i sastoji se od mreže prodajnih mesta na kojima se prodaju automobili marki Renault, Nissan i Dacia. U Hrvatskoj poseduju više od 25 prodajnih mesta, što je u 2015. godini rezultiralo sa oko 6.700 prodatih vozila za sve tri marke.

 

Rešenje:
BI

Proizvod:
Qlik

Industrija:
Automotive & Components

Zemlja:
Croatia