Adacta Srbija

Forma Ideale

Efikasno BI rešenje za lidera u proizvodnji nameštaja

Nakon uspešne implementacije MS Dynamics NAV rešenja, kompanija Forma Ideale odlučila se na uvođenje i efikasnog BI rešenja. Adacta se i ovoga puta potrudila da lideru u proizvodnji pločastog materijala u što kraćem vremenskom roku omogući efikasno rešenje koje će unaprediti proces donošenja poslovnih odluka i povećati transparentnost poslovanja.

Savremeni BI alat je od neprocenjivog značaja za uspešeno poslovanje svake kompanije. BI rešenje koje je Adacta implemetirala našoj kompaniji omogućilo je jednostavnije i lakše donošenje odluka na svim nivoima u svakom segmentu poslovanja kompanije Forma Ideale. Takođe, zahvaljujući svojoj intuitivnosti, veoma je pristupačan krajnjim korisnicima koji imaju prilike da se uz minimalne konsultacije sami usavršavaju i otkrivaju sve pogodnosti koje pruža QlikView rešenje.

- Nemanja Čukić - Retail Manager u kompaniji Forma Ideale

Forma Ideale | Tradicija duga 20 godina

Forma Ideale je vodeći proizvođač pločastog materijala i tapaciranog nameštaja u regionu. Kompanija je osnovana 1995. godine sa sedištem u Kragujevcu i organizovana je kao grupa pojedinačnih kompanija. Danas zapošljava više od 1100 zaposlenih. Svoju aktivnost kompanija je usmerila na proizvodnju, veleprodaju i maloprodaju, kao i uvoz i izvoz nameštaja i programa za kućno dekorisanje. Ukupni skladišno-proizvodni kapaciteti prostiru se na više od 50.000 m2. U proizvodnom procesu angažavano je oko 500 radnika. Proizvodnja pločastog materijala bazira se na serijskoj proizvodnji uz korišćenje najsavremenije proizvodne tehnologije. Ukupni prozvodni kapaciteti kompanije Forma Ideale su preko 1.000.000 komada nameštaja godišnje. Maloprodajnu mrežu čini 29 prodajnih salona u Srbiji u kojima je zaposleno više od 500 ljudi. Ukupan prodajni i izložbeni prostor kompanije Forma Ideale prostire se na 46.000 m2 sa skladišnim prostorom veličine 15.000 m2.

Forma Ideale | Poslovna situacija

Kompanija Forma Ideale je 2014. godine donela odluku da uvede Microsoft Dynamics NAV sistem u svoje poslovanje, čime je doprinela, pre svega, povećanju njegove efikasnosti. Microsoft Dynamics NAV rešenje koje je tada implementirano, pored standardnih modula namenjenih kao podrška celokupnom poslovanju, takođe je sadržalo i neke specifične module, kreirane posebno za potrebe kompanije. Međutim, u skladu sa razvojem poslovanja, javila se potreba za kreiranjem naprednih formi izveštaja, kao i automatizacijom celokupnog procesa izveštavanja.

U kompaniji Forma Ideale poseban informacioni sistem za izradu neophodnih analiza i izveštaja prethodno nije korišćen. Izveštavanje se radilo po potrebi, korišćenjem dostupnih izveštaja iz postojećeg Microsoft Dynamics NAV sistema koji je bio u upotrebi, kao i pripremom izveštaja kroz Excel fajlove. Ovakav način izveštavanja dovodio je, pre svega, do problema u rokovima koji su se odnosili na izradu traženih izveštaja. S ozbirom da proces nije bio automatizovan, osim dužeg vremena koje je bilo neophodno za izradu analiza, celokupan proces izveštavanja bio je podložan i čestim greškama, kao i nepravovremenom dobijanju potrebnih analiza.

Rešenje na dohvat ruke | Za mesec dana do transparentnijeg poslovanja

Implementacija BI rešenja QlikView, počela je odmah nakon implementacije novog ERP informacionog sistema. Kako bi se moglo pratiti svakodnevno poslovanje i donositi dobre poslovne odluke, bilo je potrebno da se u veoma kratkom vremenskom roku izrade potrebne analize i izveštaji u okviru QlikView rešenja.

Proces implementacije započet je sveobuhvatnom analizom za praćenje veleprodaje, izvoza i maloprodaje. Već nakon 3 nedelje, prva verzija aplikacije je bila spremna za upotrebu. Nakon toga, takođe u okviru ove faze, usledila je izrada aplikacija za napredne analize u oblasti maloprodaje kao što su praćenje i valorizaciju efekata različitih maloprodajnih akcija i popusta. U drugoj fazi, akcenat je stavljen na izradu aplikacija za službu finansija i računovodstva koje se koriste na dnevnom nivou. Ovo se pre svega odnosi na bruto bilans i analitiku po dimenzijama izveštavanja, praćenje budžeta i ostvarenja po mestima troškova, bilans stanja i bilans uspeha, kao i sveobuhvatno praćenje dugovanja i potraživanja po rokovima dospeća i naplativosti. U okviru treće faze, izrađene su aplikacije za analitiku i praćenje zaliha i obrta zaliha, kako bi se poboljšao proces upravljanja zalihama.

U narednom periodu, plan je da se u saradnji sa stručnjacima iz Adacte, BI rešenje implementira u svim poslovnim oblastima kompanije. Cilj je da se u što kraćem vremenskom periodu izradi i napredna analitika za praćenje oblasti nabavke i proizvodnje.

Adacta | Pouzdan partner kojem se veruje

Kompanija Forma Ideale svoje poverenje poklonila je Adacti već prilikom prve implementacije Microsoft Dynamics NAV rešenja. U toku procesa implementacije, Adacta je profesionalnošću i iskustvom svojih stručnjaka omogućila kompaniji Forma Ideale da na veoma efikasan način i u veoma kratkom roku unapredi svoje poslovne procese i obezbedi neometan dalji rast i razvoj. Zahvaljujući prethodnom pozitivnom iskustvu u saradnji sa Adactom, kompanija Forma Ideale se i ovoga puta odlučila da ostane verna svom starom partneru i jedinom QlikView predstavniku u Srbiji. Adacta je uspešno realizovala na stotine projekata u različitim industrijama, što je omogućilo da u potpunosti razume kako pojednostaviti komplikovane procese prikupljanja pravovremenih i preciznih informacija i kako ih iskoristiti u cilju ostvarenja najboljih poslovnih rezultata.

Prednosti BI rešenja | Prirodni put od podataka od odluka

Osnovna prednost BI rešenja je prirodan put od podataka do odluka, što obezbeđuje svim korisnicima lako i jednostavno korišćenje. Bilo da su u pitanju poslovni analitičari, kontrolori, ili IT stručnjaci, QlikView omogućava stvaranje kompletnog, samostalnog BI iskustva, uz očuvanje sigurnosti podataka, njihovog kvaliteta i jednostavnog upravljanja.

QlikView je kompaniji Forma Ideale obezbedio integraciju više različitih izvora podataka, brz povrat investicije i uštedu vremena, a razultati navedenih promena se jasno ogledaju u unapređenom poslovanju ovog lidera u proizvodnji.

U nastavku slede još neke od pogodnosti koje pruža BI rešenje:

  • Automatizacija procesa izveštavanja i uspostavaljanje jedinstvenog sistema za kreiranje analitika i izveštaja
  • Povezivanje podatka iz različitih izvora
  • Povezivanje podataka iz starih sistema
  • Mogućnost kreiranja dinamičkih i AdHoc upita
  • Monitoring i detaljna analitika ključnih pokazatelja performansi
  • Napredni grafički prikazi koje otkrivaju različite trendove, kao i pokazatelje koji zahtevaju detaljan monitoring, a sve u cilju ostvarivanja ciljeva kompanije
  • Jednostavan uvid u pokazatelje većine poslovnih procesa unutar kompanije

Watch video Case Study

http://en.formaideale.com

Rešenje:
ERP
BI


Proizvod:
Dynamics NAV
Qlik


Industrija:
Manufacturing
Distribution & Retail


Veličina organizacije:
Large

Zemlja:
Serbia